maandag 27 november 2023

Literaire veelzijdigheid in het Jaar van het Konijn

 HET NIEUWE NUMMER VAN BALLUSTRADA

Onlangs verscheen het dubbele winternummer van Ballustrada (jrg. 37, nr. 3/4). In deze uitgave mogen herfsttinten niet ontbreken. En natuurlijk is er ook aandacht voor het Jaar van het Konijn (Ko de Jonge en Hans Bommeljé). 

Aandachtstrekker is deze keer de aflevering van Laaglandse Poëzie: het gaat om Utrechtse dichters. De drijfjacht die hier voor nodig was, stond onder leiding van vaste medewerker Paul van Leeuwenkamp. Hij ging tot het uiterste om te kunnen vaststellen wat het begrip Utrechtse Dichter inhoudt en schuwde daarbij geen enkele sofistische argumentatie. Kijk voor de presentatie in de Utrechtse Boekenbar in Utrecht hier.

In de rubriek Taal Ver Taal heeft Willem M. Roggeman poëzie van de bekende Portugese dichter Nuno Júdice vertaald. Minor behandelt in zijn column de ware eenvoud die hij aantrof in een vijftal novellen. Jan J.B. Kuipers legt weer de juiste verkeerde verbanden in zijn literair-filosofische schuilhut. Johan Everaers gaat ruim tachtig jaar na dato in de schoenen staan van Saint-Ex voor een voorwoord op verzoek.

Verhalend proza komt van de hand van Reinder Veelinx, Dianne Hoogstrate, Juul
Kortekaas en Guido Eekhaut. We kunnen vaststellen dat poëzie gemakkelijker onze richting uitstroomt dan korte verhalen. Proza betekent natuurlijk hard werken en misschien verklaart dat het verschil. Hoe het ook zij, we zijn blij met de dichters die ons weten te vinden. Poëtische bijdragen zijn er deze keer van Eric Vandenwyngaerden, Kees Klok, Job Degenaar, Kees Hermis, Rien Vroegindeweij, Tijs van Bragt (met een passende verluchting van Jan Verschoore), Jabik Veenbaas, Will van Broekhoven en Fred Papenhove.


***

Neem nu een abonnement of bestel het nieuwe nummer!




Los dubbelnummer € 12,50 | Abonnement € 20,00, 4 nummers inclusief porto
Bankrekening NL35 ABNA 049 92 02 864 t.n.v. Stichting Zeeuws Licht


Redactie: André van der Veeke, Jan J.B. Kuipers, Johan Everaers
Vaste medewerkers: Kees Klok, Paul van Leeuwenkamp, Thom Schrijer, Jos Rouw (webzaken)
Vormgeving: Ko de Jonge

Contact: avdveeke@zeelandnet.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten