Ondanks enige troebelen vanwege de papierschaarste ligt het dubbele voorjaarsnummer van Ballustrada nu op tafel! Na al het navelstaren in het jubileumnummer nu weer aandacht voor de wereld om ons heen. Verbindende factor bij de meeste verhalen, gedichten en essays is deze keer de trein, een thema dat er als bij toeval uitrolde door de inzending van Reinold Widemann die u in dit nummer aantreft.
Bert Bevers zette voortvarend twintig dichters op de trein in de reeks Laaglandse Poëzie, Wil van Broekhoven blijft steken op het station van Antwerpen. Willem Roggeman en Johan Everaers nemen onze vertaalrubriek(en) Taal Ver Taal voor hun rekening; Roggeman vertaalde een gedicht van de kort geleden overleden Amerikaanse beatnikdichter Ferlinghetti, Johan Everaers koos voor een tekst over verdwijningen in de metro van Enrique Vila-Matas.
Rogier de Jong laat zijn geest de vrije loop en stelt vast dat je treinen nooit schuldig kunt verklaren. André van der Veeke laat de lezer kennismaken met zijn grootvader-remmer-treingeleider, Jan J.B. Kuipers rekent in De Juiste Verkeerde Verbanden af met het begrip vrijheid. Ons instinct is immers de locomotief die ons over de levensrails trekt. En als Raats de trein pakt valt er altijd wat te lachen. Paul van Leeuwenkamp spoort zowel naar Venetië als naar de ‘andere dimensie’ van zijn jeugd. De fietsende antiheld van Urbanus pakt toch maar een boemel en zelfs columnist Minor laat zich in met de Nederlandse Spoorwegen. Hij herdenkt een gelukzalig moment, toen de raampjes in de coupé nog open konden om de zoete geur van hooi binnen te laten.
Ko de Jonge geeft acte de présence met
de trein als cover; zijn archief bevat kaarten van Joris Meltzer waarin Meltzer
zijn bijzondere interesse voor trams, treinen en reizen toont.
Het
is maar een greep. Dit dubbele voorjaarsnummer bevat immers ook bijdragen van
onder anderen Job Degenaar en Pieter Drift die niet met het thema te maken
hebben. Om dit alles te ontdekken raadpleegt u de inhoudsopgave: een stuk
makkelijker dan de gemiddelde dienstregeling!
Wat zijn we allemaal vergeten of hebben we genegeerd ten aanzien van het thema? Om The Night Mail van Auden konden we niet heen, maar het lukte ons toch. Net als met Het treintje van de weemoed van Zeeuws-Vlaming Rudolf Bakker. En we gingen óók voorbij aan de denderende Rock N Roll Train van AC/DC en zelfs aan Le train va van Adamo.
Het
thema van deze Ballustrada sluit niettemin mooi aan bij Europalia
2021/2022. Dit artistieke evenement, dat zich deze keer voornamelijk afspeelt
in Brussel, Antwerpen, Londen en Rotterdam, geeft de trein alle aandacht.
Bijvoorbeeld met exposities of zelfs kleinschalige, korte opera’s op perrons
van de centrale stations. Onze pogingen om wat contacten te leggen stieten in
de voorbereiding van het nummer op een muur van vertragingen, wisselstoringen
en omleidingen. Heeft Ballustrada voorgoed de trein gemist?
Bankrekening NL35 ABNA 049 92 02 864 t.n.v. Stichting Zeeuws Licht Redactie: André van der Veeke, Jan J.B. Kuipers, Johan Everaers Vaste medewerkers: Kees Klok, Paul van Leeuwenkamp, Thom Schrijer, Jos Rouw (webzaken) Vormgeving: Ko de Jonge Contact: avdveeke@zeelandnet.nl |
Geen opmerkingen:
Een reactie posten