dinsdag 23 augustus 2022


In Ballustrada 34, nr 1-2 (2020) werden veertien boekwerkjes uit het archief ARTisSTARTplus getoond. We zien hieronder de bijdragen van John Evans, Gögös Ferenc, Joseph Huber en Josef Klaffki.


Kunstwerken in boekvorm, steeds hetzelfde formaat en basismateriaal, maar door de invulling van verschillende kunstenaars keer op keer met een andere inhoud. En dat 1420 keer. Een collectie die in 40 jaar is gerealiseerd. Een periode waarin werkwijzen zijn veranderd en communicatie via andere wegen tot stand komt. In 1982 kenden we geen computer en internet. Aan de achterzijde van de postzegel moest nog gelikt worden voordat tekst of beeld een omvangrijke reis begon.

En nog pijnlijker: het basismateriaal van de boekjes, doorslagpapier, wordt al een aantal jaren niet meer vervaardigd. De typemachine is verhuisd naar het museum voor oudheden. Dus niemand vraagt nog naar doorslagpapier. De wet van vraag en aanbod drukte uiteindelijk het laatste stempel op het project. 'Gesloten'. Voorbij. En dan….

Het museum CODA-Apeldoorn beheert o.a. kunstwerken waarbij het boek als kunstvorm en 'papierkunst in de volle breedte, variërend van kleine kunstwerken en objecten tot levensgrote installaties' fungeert. 'Soms worden daarbij maatschappelijke thema’s belicht of raken ze het persoonlijk leven van de kunstenaar;  andere werken vertellen een (materiaal)technisch verhaal of raken de andere thema’s en ontwikkelingen'.

Een uitgelezen locatie dus.

CODA-Apeldoorn zal het ARTisSTARTplus archief in de collectie opnemen en zorg dragen voor het in stand houden van het project/archief.
Ko de Jonge



Geen opmerkingen:

Een reactie posten