dinsdag 25 mei 2021

... dat alles weer uitbot of uitgefloten wordt

VOORJAARSDUBBELNUMMER BALLUSTRADA VERSCHENEN


Bij een voorjaarsuitgave horen fenomenen en attributen die aangeven dat alles weer uitbot of uitgefloten wordt. Aan gekwetter geen gebrek in het zojuist verschenen voorjaarsdubbelnummer van Ballustrada. Mede indachtig de eerst bekende poëtische regel in het Nederlands leek het ons goed om aan te sluiten bij vogelgezang. Bert Bevers was zo goed om tientallen vogels in de vlucht te vangen en ze onder te brengen in de rubriek Laaglandse Poëzie. 'Opgetild door de wind' heet zijn bloemlezing, die 27 gedichten omvat van o.a. Maria de Groot, Emma Crebolder, Frans Budé, Geert van Istendael, Remco Ekkers.


Onze redacteur Johan Everaers, een ervaren vogelaar, sluit hierbij aan met een boeiend relaas over de lotgevallen van een merelemigrant die aan de overzijde van de oceaan in Newfoundland zijn heil zocht. Hoe het met hem afgelopen is kunt u in deze Ballustrada lezen en zien.

De rubriek Taal Ver Taal bevat gedichten van de in Nederland vrijwel onbekende Belgische dichter Max Elskamp. Maarten Embrechts verzorgde de vertaling. Verder is er poëzie van Jabik Veenbaas (als er sprake is van vogels, dan is de kat niet ver weg), Hendrik Carette, Patrick Auwelaert, Geert Beeckman, Will van Broekhoven, Kees Hermis, Theo Raats en Steven Van Der Heyden.  

Tekst vervolgt onder afbeelding




Proza komt van de hand van Pieter Drift, Jeroen Follens, Frank Roger, Kees Klok, Jan J.B. Kuipers (heeft u nog last van ontzag?), Minor (de man die geen stadsdichter wil worden), Jos Rouw, Will van Broekhoven (angst is een slechte raadgever om kunst te benaderen), Paul van der Velde (voorziet een sluipende annexatie van zijn geboorteplaats) en Maria Ros; Guido Eekhaut en Paul van Leeuwenkamp verzorgen samen een ‘minithema’ over ICT in heden en verleden. Ko de Jonge introduceert de Papierpolitie van Jürgen O. Olbrich. Dat levert ook nog een aantal fraaie bladwijzers op.

Nog een bijzondere mededeling: Ballustrada viert dit jaar het 35-jarig bestaan. Corona dwingt ons om dat op ingetogen wijze  te doen. Maar de feestelijke uitgave hoeft er natuurlijk niet onder te lijden. En dat zult u merken ook!




Los dubbelnummer € 12,50 | Abonnement € 20,00, 4 nummers inclusief porto
Bankrekening NL35 ABNA 049 92 02 864 t.n.v. Stichting Zeeuws Licht


Redactie: André van der Veeke, Jan J.B. Kuipers, Johan Everaers
Vaste medewerkers: Kees Klok, Paul van Leeuwenkamp, Thom Schrijer, Jos Rouw (webzaken)
Vormgeving: Ko de Jonge

Contact: avdveeke@zeelandnet.nl





Geen opmerkingen:

Een reactie posten