vrijdag 30 juli 2021

Joop Buma is niet meer

Joop Buma, oud-contribuant en abonnee van Ballustrada en Middelburgs stadsdichter in 2009/2010, is onlangs overleden. Namens de werkgroep poëzie van de Kunst- en Cultuurroute Middelburg schreef Jan Kuipers onderstaand bericht voor de nieuwsbrief augustus van de KCRM.

Woensdagavond 14 juli overleed oud-stadsdichter Joop Buma. Hij zou in augustus negentig zijn geworden, een gedichtenbundeltje om dat te vieren was al in de maak. Joop was stadsdichter in 2009/2010. Hij bracht zijn laatste levensfase door in Verpleeghuis Willibrord aan de Bachtensteene: in het hartje van zijn geliefde Middelburg – hoewel hij geboren was in het Drentse Zuidlaren. Hij streek pas neer in Middelburg na een loopbaan in het onderwijs. Hij was onder meer schoolhoofd in Rotterdam en woonde ook in Zeeuws-Vlaanderen. Joop publiceerde kinderboeken over zijn oorlogsbelevenissen in Zuidlaren, verhalen en gedichten. In zijn Middelburgse periode zag onder meer zijn biografie van de zeventiende-eeuwse kunstschilder François Ryckhals het licht, in wiens geboortehuis aan de Dam hij een tijdlang woonde.


Joop Buma. Foto HMD Dekker,
2010.
Parellel aan zijn literaire neigingen leefde in Joop Buma grote liefde voor muziek, die hij tot uiting bracht als docent en medewerker aan koren en orkesten. Na zijn pensionering publiceerde hij vele gedichtenbundels via zijn eigen uitgeverijtje Mea Sponte. Deze eenmansuitgeverij was ook het kanaal voor veel bundels van de jaarlijkse poëziemanifestatie van de KCRM, georganiseerd door de Werkgroep Poëzie. Een klein legioen aan dichters werkte aan deze (thema)bundels mee in de loop der jaren.

Joops twee jaren als stadsdichter waren zeer productief: hij schreef toen een kleine honderd gedichten (het jaarlijks ‘verplichte’ aantal is vier!). Werkgroeplid vanaf het begin Juul Kortekaas was zo’n dertig jaar met hem bevriend en bezocht hem tot het laatst. ‘In de winter van 2019 hadden we bij mij aan de Brakstraat een vertel- en voordrachtavond en zat Joop bij de open haard nog volop gedichten en verhalen op te dissen,’ herinnert ze zich. ‘Ook in Willibrord zat hij nog elke dag te schrijven. Overpeinzingen op kleine papiertjes.’ 

Werkgroeplid en ex-stadsdichter Jan Kuipers: ‘Ik ontmoette Joop voor het eerst in de jaren tachtig, toen hij regelmatig op het Provinciaal Depot voor Bodemvondsten aan de Balans verscheen. Er viel heel wat te lachen met Joop tijdens de manifestaties en vergaderingen van de Werkgroep Poëzie. Maar hij kon ook zijn IJzeren Wil tonen als iets niet naar zijn zin ging!’ Dat ervoer ook Werkgroeplid en oud-stadsdichter Karel Leeftink. ‘Toen ik bij wijze van uitzondering een derde jaar stadsdichter mocht zijn ageerde Joop daar behoorlijk tegen. Maar we vonden elkaar toch weer snel bij een kop koffie of glas wijn op een Middelburgs terras. En toen ik trouwde stond hij plots voor de deur met een schilderijtje dat hij had gemaakt. Dat was ook Joop.’





Los dubbelnummer € 12,50 | Abonnement € 20,00, 4 nummers inclusief porto
Bankrekening NL35 ABNA 049 92 02 864 t.n.v. Stichting Zeeuws Licht


Redactie: André van der Veeke, Jan J.B. Kuipers, Johan Everaers
Vaste medewerkers: Kees Klok, Paul van Leeuwenkamp, Thom Schrijer, Jos Rouw (webzaken)
Vormgeving: Ko de Jonge

Contact: avdveeke@zeelandnet.nl






Geen opmerkingen:

Een reactie posten