maandag 7 oktober 2024

Fantastische ontmoetingen met Van Leeuwenkamp

Paul van Leeuwenkamp, dichter, vaste medewerker van BALLUSTRADA én specialist op het gebied van de Nederlandstalige fantastische literatuur, heeft een overzicht uitgebracht van decennia bezig zijn met en schrijven over fantastiek. Onlangs verscheen zijn essaybundel Fantastische Ontmoetingen


Hierin geeft Paul een uitgebreid overzicht van de sciencefiction en fantasy in het Nederlandse taalgebied, maar ook van 'algemene' literatuur met kenmerken van het fantaisisme. Het boek behandelt de (sub)genres en hun geschiedenis in de lage landen eerst in het algemeen, om daarna dieper in te gaan op individuele auteurs. 


Sommigen zijn bijna vergeten (Gust van Brussel, Bob van Laerhoven, Maurits Dekker), sommigen nog volop actief binnen de genres (Jaap Boekestein, Guido Eekhaut) en andere meer bekend uit de literatuur (Harry Mulisch, Auke Hulst). 

Ook BALLUSTRADA komt regelmatig voorbij in dit dikke boek, als literair tijdschrift waarin essays over deze literatuurvormen door Van Leeuwenkamp zelf en 'algemeen literaire' of slipstreamverhalen van fantastische auteurs worden gepubliceerd. Ook is een hoofdstuk gewijd aan een interview met BALLUSTRADA-redacteur en schrijver Jan J.B. Kuipers.

"Een fascinerend inzicht in de wortels van de genres in Nederland en Vlaanderen en een portret van markante persoonlijkheden – waarbij bovendien inzicht ontstaat in de kruisbestuiving tussen de literatuur en de fantastiek. Tussendoor leren we ook veel over de schrijver Paul van Leeuwenkamp." Aldus uitgeverij Quasis, bij wie ook bestel- en andere gegevens te vernemen zijn.

**

Zeer binnenkort: het nieuwe themanummer TIJDGEEST van BALLUSTRADA!

***

Neem nu een abonnement of bestel het nieuwe nummer!




Los dubbelnummer € 12,50 | Abonnement € 20,00, 4 nummers inclusief porto
Bankrekening NL35 ABNA 049 92 02 864 t.n.v. Stichting Zeeuws Licht


Redactie: André van der Veeke, Jan J.B. Kuipers, Johan Everaers
Vaste medewerkers: Kees Klok, Paul van Leeuwenkamp, Thom Schrijer, Jos Rouw (webzaken)

Vormgeving: Ko de Jonge

Contact: avdveeke@zeelandnet.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten